Spier Gebruik | Concept2

Spier Gebruik

Roeien en je spieren

Roeien is een gecoördineerde activiteit van de spieren die gebruikt maakt van elke grote spiergroep in het lichaam. Hieronder staat voor elke beweging van de haal beschreven wat de belangrijkste spieren zijn. Voor een gedetailleerdere analyse van de gebruikte spieren, zie de Kinesiology of the Rowing Stroke van Dr. Thomas Mazzon.

1 De Inpik

Tijdens de inpik zijn je benen samengedrukt en zijn je schenen verticaal. Je triceps werken om je armen te strekken en de buigpieren van je vingers en duim pakken de handgreep vast. Je rugspieren zijn ontspannen en je buikspieren buigen je torso naar voren.

De Inpik

2 De Haal

Je begint de haal met de sterke spieren van je benen en alle schouderspieren trekken samen. Tijdens de haal werken je biceps om de handgreep richting je buik te trekken. Je rugspieren verrichten meer werk terwijl je je torso opent en je bilspieren en hamstrings trekken samen om de heup uit te strekken. Voor het doortrekken van de armen aan het einde van de haal worden bijna alle spieren van je bovenlichaam gebruikt.

The Drive

3 Het Afmaken

Bij het afmaken stabiliseren de buikspieren het lichaam en trekken de bilspieren en bovenbeenspieren samen. De biceps en veel van de rugspieren trekken ook samen om te helpen het lichaam in de eindpositie te houden en om de bovenarmen intern te draaien.

Het Afmaken

4 De Recover

De triceps duwen de armen vooruit en weg van het lichaam. De buikspieren buigen de torso naar voren. De hamstrings en de kuiten trekken samen terwijl je naar voren glijdt voor de inpik.

De Recover