4 redenen waarom roeien goed is voor je lijf

Thumbnail image of author
Oct 06, 2020
Dit is waarom roeien goed is voor je lijf

Of je nu in een roeimachine roeit of in een echte boot, roeien is ontzettend goed voor je lijf. In de vorige blog legden we al uit waarom roeien goed is voor je gezondheid. Vandaag lichten we specifiek het fysieke gedeelte toe.

Het is impactvrij

Roeien is intensief, maar het lichaam lichaam krijgt geen zware klappen te verduren. Met hardlopen krijgt het lijf letterlijk elke stap een aardige impact te verwerken. Die klap die je krijgt als je landt, daar is geen sprake van bij roeien. Hierdoor is roeien veel minder blessuregevoelig.

Je gebruikt veel verschillende spieren

Alle grote spiergroepen komen aan bod om de roeibeweging aan te spreken, net zoals bij langlaufen en zwemmen. Roeien is voornamelijk een benensport, want het zwaarste en essentieelste deel komt uit je (boven)benen. Om de roeibeweging te beginnen, heb je je bilspieren en bovenbenen nodig. De krachten gaan door je rug via de schouders en armen, naar het handvat. Als je benen bijna plat zijn, wikkel je je rug af en haal je je armen bij. Aan het einde zijn de buikspieren actief. Bij het keren van de romp ervaar je een moment van relatieve rust. Daarna begint de oefening opnieuw. Veel verschillende spiergroepen die nodig zijn dus!

Het is goed voor het hart- en vaatstelsel

Bij roeien hebben de spieren en hele lange contractietijd in vergelijking met andere sporten zoals fietsen of hardlopen. De spieren zijn dus relatief lang aangespannen. De roeihaal is een lange veeg en zolang je bezig bent, zijn je spieren aangespannen. Het hart en de bloedvaten moeten extra hard werken om het bloed gepompt te krijgen. Doordat het hart en de vaten harder moeten werken, is roeien ontzettend goed voor het hart- en vaatstelsel. Wist je dat je hart hierdoor ook echt groter wordt? Roeiers hebben een bovengemiddeld groot hart en dat bedoelen we dus niet alleen figuurlijk.

Het vergroot je flexibiliteit

De flexibiliteit van de onderrug en hemstrings wordt vergroot. Na een klein aantal trainingen merk je al verbetering. Je kunt bijvoorbeeld veel gemakkelijker met je handen tot de grond komen vanuit een staande positie.

Ben je benieuwd waarom roeien goed is voor je brein? Hou onze blog dan in de gaten, want hier zullen we binnenkort een artikel over schrijven.

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts