Haal je roeimachine van zolder | Concept2

Haal je roeimachine van zolder

Thumbnail image of author
Apr 06, 2020

Handig voor wie de roeimachine van zolder heeft gehaald om thuis de broodnodige beweging op te doen: enkele tips om de roeimachine goed te onderhouden of, als ie al te lang stil heeft gestaan, weer aan de praat te krijgen.

Smeer de ketting

Wie een nieuwe machine heeft gekocht, hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over onderhoud, al is eens per maand de ketting smeren een goed idee. Dit is ook goed om te doen als de machine lang heeft stilgestaan. Onderhoud aan de ketting zorgt ervoor dat ie soepel blijft! Even met een oude doek afvegen en met normale smeerolie even de schakels nalopen. Een nachtje laten staan en 's morgens voor gebruik even afnemen. Hier kun je zien hoe je de ketting (en andere zaken) onderhoudt.

Display

Check eerst welk type display je hebt. PM2, PM3, PM4 of PM5. PM staat voor Performance Monitor. Doet ie niets? Vervang allereerst de batterijen. Geeft de display vervolgens een storing aan? Doe dan een reset.

Voor PM2:

  1. Zet de monitor aan.
  2. Druk de vier onderste kleine knopjes tegelijkertijd in.
  3. Terwijl je die knopjes ingedrukt houdt, druk je nog eens op de aan/uit-knop.
  4. De display begint nu te resetten en als het ware te tellen.
  5. Is het eindcijfer een 5? Dan is de reset gelukt. Nog eens uit- en weer aanzetten en de display moet gewoon functioneren. Krijg je een e-code (met de e van error)? Dan is de display helaas stuk. Je kunt een nieuw display kopen in onze webshop.

Voor PM3, PM4 en PM5

Doet je display niets meer?

  1. Vervang de batterijen. Maar let op! Als je de oude batterijen hebt verwijderd, wacht dan minstens 12 uur voordat je de nieuwe batterijen in de display doet!
  2. Doe na 12 uur nieuwe batterijen in de display en zet 'm aan.
  3. Zie je een grote vlek in je display? Dan kun je ook alleen het LCD-scherm vervangen.

Ontstof de luchtkooi

Eens per half jaar even de luchtkooi openmaken. Een kwestie van vier kruiskopschroeven verwijderen, de kap eraf halen en met een stofzuiger zoveel mogelijk stof bij het vliegwiel en aan de binnenkant van het uitstroomgaas verwijderen. Als er teveel stof onder de kap zit, komt er niet genoeg lucht bij het vliegwiel en dat verlaagt de weerstand. Bekijk een tutorial hier.

Let op de slijtringen

Het handvat van de roeimachine zit vast aan een u-bout en is zo verbonden met de ketting. Tussen de ketting en de bout zit een bronzen slijtring. Die heet niet voor niets zo: hij kan slijten en breken, waarna het uiteinde van de ketting en de u-bout op elkaar gaan inslijten. Het duurt een tijd, totdat de ketting of de bout breekt en dat gebeurt meestal als je het apparaat gebruikt. Dat kan vervelende blessures opleveren. Check daarom regelmatig de status van de slijtringen. Ze kosten slechts een paar euro en zijn eenvoudig te vervangen. Zo bespaar je slijtage én een blessure.

Bike en ski

Onze bikes hebben behalve schoonmaak en regelmatige controle verder nauwelijks onderhoud nodig, ze hebben bijvoorbeeld geen slijtringen. Voor onze SkiErg geldt dat die niet is uitgerust met een ketting, maar met een koord. IJzersterk, maar het gaat na verloop van tijd wel slijten. Dat is te merken aan het pluizen van het koord. Het is dan tijd om het koord te vervangen.

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts