Rugklachten en fitness, een goede combinatie? | Concept2

Rugklachten en fitness, een goede combinatie?

Thumbnail image of author
Jul 12, 2022

Rugklachten en fitness zijn een goede combinatie

Rugklachten. Veel mensen hebben door verschillende oorzaken last van hun rug. Soms er is echt sprake van een bepaalde aandoening, vaak komt het ook door een slechte houding. Tijdens de pandemie, toen we massaal thuis aan het werk waren, steeg het aantal mensen met rugklachten. Zeker met lage rugklachten. Niet heel gek, als je bedenkt dat sommigen hun werk vanaf de keukentafel deden in plaats vanaf een ergonomisch ingerichte werkplek. Wat helpt tegen rugklachten door een verkeerde houding? Bewegen. Heeft één van jouw sporters last van zijn of haar rug? Fitness helpt, zeker roeien en fietsen.

Kun je trainen met rugpijn?

Vang jij signalen op van sporters met rugklachten? En denken zij misschien, ten onrechte, dat het beter is om een tijdje niet te trainen? Adviseer hen om dit vooral wel te blijven doen. Vaak is het zo dat niet het belasten van je rug pijn en klachten geeft, maar zitten en zo min mogelijk bewegen. Hoe minder je de rug belast, hoe stijver de rug wordt waardoor klachten toenemen. Het is dus juist goed om te blijven trainen met rugpijn, zo lang de sporter goed luistert naar zijn lichaam.

Welk fitnessapparaat is goed voor mensen met rugklachten?

Trainen met rugpijn. Welke apparaten zijn goed en dragen bij aan herstel? Fietsen en roeien zijn aan te raden voor sporters met rugklachten. Het is belangrijk dat de sporter de juiste houding heeft tijdens het fietsen op de BikeErg en roeien op de RowErg. En de gekozen intensiteit moet niet te hoog zijn. Als ze hier rekening mee houden is fitness en rugpijn een goede combinatie; de weg naar herstel.

BikeErg

Fietsen is een goede training voor een gezond en fit lijf. Omdat je met name de onderrug en de kleinere spiergroepen in je wervelkolom traint, helpt de BikeErg bij rugpijn en rugklachten. Dankzij het verstelbare stuur en zadel, kan elke sporter de fiets zo instellen dat het perfect aansluit op het lichaam. Omdat de BikeErg gebruik maakt van luchtweerstand, neemt de weerstand toe hoe harder je trapt. De sporter zelf bepaalt hoe intensief de training is en hoe zwaar het lijf belast kan worden.

RowErg

Herstellen van een (sport)blessure of wil jouw sporter af van zijn rugklachten? Roeien op de RowErg is een workout waarbij alle grote spiergroepen worden gebruikt. Elke sporter, jong en oud, kunnen trainen op een indoor roeimachine. Roeien verstevigt het hele lichaam en vooral de buik- en rugspieren worden getraind. Je maakt je core sterker, waardoor klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Ook hier is een goede houding tijdens het roeien essentieel voor een snel herstel van de rugklachten.

Welke sporten kun je beter vermijden bij rugklachten?

Fietsen en roeien zijn goed voor mensen met rugklachten en rugpijn. Maar er zijn ook sporten die ze beter niet kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan tennis, voetbal, surfen of volleybal. Tijdens deze sporten moet je soms heel snel of plotseling bewegen en ook de eventuele schokken die het geeft zijn niet goed voor mensen met rugpijn.

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts