Sporten met een groot hart | Concept2

Sporten met een groot hart

Thumbnail image of author
Sep 11, 2023

Sporten met een groot hart

Erben Wennemars is voormalig topsporter. Twaalf jaar geleden stopte de langebaanschaatser zijn schaatscarrière. In deze blog vertelt hij meer over zijn persoonlijke zoektocht naar een balans tussen uitdaging en gezondheid en hoe hij de focus weet te verleggen van resultaat naar een duurzame en plezierige manier van sporten. Hij benadrukt dat sport laagdrempelig en toegankelijk moet zijn. Zelf heeft hij voorkeur voor sporten in de vrije natuur, maar als dat niet mogelijk is, zijn de SkiErg en de RowErg wat hem betreft ideale trainingsapparaten. Zijn conclusie? Fit zijn is het nieuwe rijk.

Zoektocht naar balans tussen uitdaging en gezondheid

Inmiddels ben ik twaalf jaar gestopt als topsporter. Ooit was ik de snelste op de schaats en telde alleen de eerste plaats. De bewijsdrang is nu wel weg, de eerste plaats is niet meer belangrijk. Je zult denken dat daarmee mijn sporthouding compleet is veranderd maar niks is minder waar. De eeuwige zoektocht naar het beste resultaat heeft plaats gemaakt voor de zoektocht waarin balans tussen uitdaging en gezondheid leidend zijn geworden.

Fit voelen op een zo leuk mogelijke manier

Hoe kan ik zo efficiënt mogelijk gezond en fit blijven? Wanneer voel je je fit? En hoe doe je dat op een zo leuk mogelijke manier? Het zijn vragen waar ik vroeger nooit over nadacht. Toen telde alleen de uitkomst. En als het beste resultaat roofbouw op mijn lichaam betekende dan nam ik dat voor lief. Nu is het eigenlijk veel complexer.

Topsport ver van realiteit

Eigenlijk is gezond en fit zijn veel moeilijker dan topsport bedrijven. Topsport kun je bedrijven in een schijnwereld die ver wegstaat van de realiteit. Een omgeving waarin gezondheid de norm is en alles is geregeld om de hele dag bezig te zijn met jezelf verbeteren. In de echte wereld hebben we niet de tijd en de omgeving waarin alles ingericht is om een gezond leven te kunnen leiden. 

Basis van fit zijn komt van binnenuit

Mijn uitdaging zit erin om een duurzaam model voor mezelf te vinden waarin ik gezond, fit en met energie in leven sta. Om daar een antwoord op te vinden moet ik voor mezelf eerst bepalen wat fit voor mij betekent en hoe dat eruit ziet. Uiterlijk vertoon van fitheid is misschien een gevolg maar nooit het doel. De basis van fit zijn komt van binnenuit, dat is de motor en de motor moet goed draaien. Alle sporten waar ik van hou beginnen met een goede hart-long-capaciteit. Dat in combinatie met kracht geeft een goede basis voor fitheid. Het zit hem in de combinatie. Sporten als schaatsen, hardlopen, toerskiën, wielrennen, roeien of mountainbiken zijn dan ook de mooiste sporten om te beoefenen.

Sporten in de vrije natuur

Een duurzame manier van sporten betekent voor mij dat de sportx laagdrempelig en toegankelijk moet zijn. Alleen dan kun je het lang volhouden.  Het liefst sport ik daarom in de vrije natuur. Ik geniet dan van alles en sporten is dan geen opgave maar een traktatie. Maar als het weer of mijn agenda het niet toelaat dan is de SkiErg of de RowErg het ideale trainingsapparaat om laagdrempelig aan de slag te gaan. De weerstand van de machines geven een krachtcomponent die nodig is om duurzaam fit te blijven. Het is ook efficiënt, ik kan zo de schuur in en verlies geen tijd en kan me direct uitleven op de SkiErg. Een fantastische voorbereiding voor als we straks in de winter weer in de natuur mogen spelen.

Zorg dat sport toegankelijk is en dichtbij.

Fit is het nieuwe rijk!

Erben Wennemars

Picture: Ra-smit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts