Waarom is de SkiErg zo goed voor het lichaam?

Thumbnail image of author
Jan 12, 2021

In onze vorige blog hebben wij de SkiErg geïntroduceerd en verteld waarom je hiermee moet beginnen. De training met de SkiErg heeft namelijk veel voordelen. Een voordeel hiervan is dat het goed is voor het lichaam. Dit heeft meerdere redenen.

Je traint verschillende spieren

Eerder schreven wij al over het feit dat een training op de SkiErg behoort tot de zwaarste trainingen. De reden? Je traint verschillende spieren waardoor je ze een full body work-out kan bieden. Dit is een andere ‘range of motion’ dan met het roeien. Dit kun je teruglezen in de blog 4 redenen waarom roeien goed is voor je lijf. Roeien is voornamelijk een benensport, want het zwaarste en essentieelste deel komt uit je (boven)benen. Om de roeibeweging te beginnen, heb je je bilspieren en bovenbenen nodig. Maar ook op de SkiErg komen alle grote spiergroepen aan bod, mede door de verschuiving van het zwaartepunt qua spiergroepen. Bovendien verbruik je bij cross country skiën de meeste energie per kilo lichaamsgewicht.

Het helpt bij afvallen

Je verbruikt dus de meeste energie per kilo lichaamsgewicht met een training op de SkiErg. In vergelijking met lopen of fietsen verbrand je op de SkiErg in een korte tijdseenheid veel meer energie. Het resultaat? Het helpt met afvallen, al helemaal doordat je je hele lichaam gebruikt in de beweging. Ze verbranden meer calorieën op die manier. En uiteraard, wanneer je meer calorieën verbrandt dan je consumeert, val je af.

Het is goed voor de schouderpartij

Nog een reden waarom de SkiErg zo goed is voor het lichaam is omdat het zorgt voor een goede schouderpartij. Tijdens de oefening maak je vanuit de romp een beweging waarbij je de hendels naar beneden trekt. Vervolgens zwiep je jouw armen door en ga je door je hurken. Dit is een goede manier om de schouderpartij te trainen.

Het werkt als stress releaser

Net zoals bij roeien werkt het trainen op de SkiErg ook als een stress releaser. Wij ervaren doorgaans veel stress op het werk, in contact met mensen en van alle technologie om ons heen. Waar vroeger ons lichaam stresshormonen aan maakte als reactie op gevaar, hoeven wij tegenwoordig niet meer op die manier te vluchten. Toch maken wij door eerder genoemde factoren veel stress aan en dit zorgt ervoor dat energie vrijkomt die wij doorgaans niet goed gebruiken. Door cross country skiën op de SkiErg in te zetten kunnen ze zich helemaal ontladen.

Je traint impactvrij

Net als bij het roeien is trainen op de SkiErg impactvrij. Dat houdt in dat er weinig kans is op blessures. Wanneer je gaat hardlopen krijgt je lichaam letterlijk met iedere stap een aardige impact te verwerken. Bij de SkiErg is dit niet het geval.

Goed voor hart-en vaatspieren

De laatste reden waarom het zo goed is voor je lichaam is omdat het goed is voor hart- en vaatspieren. Net zoals bij het roeien maak je op de SkiErg een vergelijkbare lange veeg. De spieren zijn dus relatief lang aangespannen. Het hart en de bloedvaten moeten extra hard werken om het bloed gepompt te krijgen. Ook is de contractietijd voor je spieren lang waardoor je hart beter kan pompen. Hierdoor ontwikkel je een groter hart. Maar wees gewaarschuwd: wellicht ook figuurlijk een groter hart voor de cross country ski-sport!

In onze volgende blog zullen wij vertellen waarom trainen op de SkiErg niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je brein. Houd onze blogs goed in de gaten om op de hoogte te blijven! Graag automatisch op de hoogte worden gehouden? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief.

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts