Kracht opbouwen met de RowErg: essentiële oefeningen | Concept2

Kracht opbouwen met de RowErg: essentiële oefeningen

Thumbnail image of author
May 16, 2024

Kracht opbouwen met de RowErg: essentiële oefeningen

Als sportschoolhouder ben je altijd op zoek naar de beste methoden om je sporters te helpen hun fysieke doelen te bereiken. De RowErg van Concept2 is niet alleen een fantastisch hulpmiddel om je conditie te verbeteren, maar ook om sterker te worden. In deze blog deelt Dries Beer, medewerker bij Concept2 Benelux, een aantal essentiële oefeningen die je kunt integreren in de trainingsroutines om je sporters te helpen effectief kracht op te bouwen.

De rol van de RowErg in krachttraining

Hoewel in essentie natuurlijk een cardiovasculair apparaat, biedt de RowErg ook prachtige mogelijkheden voor het opbouwen van spierkracht. Om de krachtcomponent tijdens een roeitraining flink te vergroten, roei je met hoge intensiteit, in een heel laag tempo – tussen de 16 -18 slagen per minuut – en stel je de dragfactuur met de luchtschuif zeker 40 punten hoger dan je normale instelling. Staat de demper altijd al op 10? Dan eerst de luchtkooi openmaken en al het stof verwijderen. Doe intervallen van 1 tot 7 minuten, afhankelijk van je fitheidslevel en de intensiteit van het interval.

Hoe de RowErg de beenpieren versterkt

Roeien is als eerste een ‘benensport’. Het belangrijkste deel van de roeihaal is de beentrap of ‘drive’. Daarmee versnel je het vliegwiel vanuit het langzaamste en daarmee het zwaarste moment in de beweging. Dat is logisch: de benen zijn de sterkste spieren. Als het vliegwiel op snelheid is komt de rugzwaai en haal je de armen bij. Let er tijdens krachttraining extra op dat je begint met de beentrap en je rug in dezelfde hoek houdt. Niet je rug opgooien in het begin van de haal. De belasting op je onderrug wordt dan erg groot en dat kan leiden tot overbelasting.  Bekijk voor juiste techniek ook eens de video’s op onze website.

Hoe de RowErg de rugspieren versterkt

De roeibeweging op de RowErg vereist veel inzet van de rugspieren. De rug wordt passief gebruikt tijdens het overbrengen van de kracht van de benen op de handel en actief tijdens de rugzwaai aan het einde van de haal. Tijdens de intervallen met hoge intensiteit en laag tempo krijgen de rugspieren het uiteraard flink te verduren, dus focus op de juiste houding en vermijd overmatig inbuigen of doorvallen.

Geïntegreerde oefeningen voor een complete training

Voor een uitgebalanceerde training is het essentieel om de RowErg te combineren met andere krachtoefeningen. Overweeg het toevoegen van squats, deadlifts, en core-stability-oefeningen om de resultaten van de trainingen met de RowErg te optimaliseren. Dit helpt bij het creëren van een evenwichtig trainingsregime waarmee je alle grote spiergroepen aanspreekt.

Het belang van consistentie en techniek

Zoals bij elke vorm van training, is consistentie de sleutel tot succes. Moedig je sporters aan om regelmatig te trainen op de RowErg, met aandacht voor de juiste techniek om het meeste uit zichzelf te halen. Regelmatige herhalingen met de juiste uitvoering leiden sneller tot krachtopbouw en verminderen de kans op blessures.

Meer weten?

Benieuwd welk Erg-apparaat het best bij jouw sportschool past? Neem even contact op. Stuur een mailtje of bel even naar 020-3 450 010. We leren je graag kennen. We maken na gesprek graag offertes op maat, zodat je kunt vergelijken wat de kosten zijn.

Workout of the Day

Zoek je inspiratie om je sporters te motiveren? Elke dag bieden we een training aan zodat je je trainingen afwisselend houdt. Al deze workouts zijn geschikt voor de RowErg, SkiErg of BikeErg. Schrijf je hier in om de Workout of the Day te ontvangen!

 

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts