SkiErg Performance Programma | Concept2

SkiErg Performance Programma

Kikkan Randall
Kikkan Randall, 2012 World Cup Overall Sprint CHAMPION

Het SkiErg Performance Programma is een nieuwe tool voor atleten en coaches voor het evalueren van de effectiviteit van hun training. Regelmatig testen is geen nieuw concept maar testen onder beheerste omstandigheden is moeilijk, en testen met een specifiek ski-apparaat was tot nu toe onmogelijk. De SkiErg met zijn nauwkeurige Performance Monitor maakt deze trainingstools mogelijk.

Het andere belangrijke aspect van de SkiErg is dat je scores kunnen worden vergeleken met die van anderen, op elke hoogte, onder alle omstandigheden. Atleten kunnen nu hun prestaties vergelijken met die van anderen over de hele wereld.

Trainen op de SkiErg is misschien niet hetzelfde als skiën in de sneeuw, maar het is een goede benadering, goed genoeg om bruikbare data te krijgen en het geeft een goede indicatie van het potentieel van een skiër.

Het SkiErg Performance Programma is ontworpen om het warme seizoen te overbruggen, vanaf mei, als skiërs weer beginnen met trainen, tot november als de wedstrijden op sneeuw weer beginnen. Er zijn tussentijdse testperiodes in juli en september om de voortgang te peilen.

Testperiodes: (test mag gedaan worden op elk moment binnen de maand)

 • Na het seizoen: 1-31 mei
 • Begin van de zomer: 1-31 juli
 • Eind van de zomer: 1-30 september
 • Voor het seizoen: 1-30 november

Testafstanden: (doe elke maand dezelfde afstand zodat je de vooruitgang bij kunt houden)

 • Snelheid/kracht: 30 seconden
 • Sprint: 1000 meter
 • Afstand: 2000 meter
 • Afstand: 5000 meter

We moedigen skiërs en coaches aan om resultaten voor elk van de afstanden in elk van de vier periodes te geven, om de vooruitgang het best bij te houden. Je kunt echter ook zelf een keuze maken in de afstanden en testperiodes.

Zo doe je mee:

 1. Maak een gratis online logboek aan op concept2.com/logbook.
 2. Meld je aan voor het Programma op de Challenges-pagina van je logboek.
 3. Ski de gewenste afstanden tijdens de testperiode.
 4. Voer voor het einde vande maand je resultaten in in je online logboek.

Tijden worden automatisch toegevoegd aan het Scorebord van de betreffende testperiode. Als een atleet een afstand binnen de testperiode herhaalt wordt de snelste tijd meegeteld op het Scorebord.

Het Scorebord wordt opgeslagen op de website van Concept2, zodat coaches en atleten de resultaten kunnen terugkijken wanneer ze willen.