Tijdlijn | Concept2

Tijdlijn

1975: De broers Peter en Dick Dreissigacker maken een aantal riemen van carbonvezel in de keuken van hun appartement terwijl ze in training zijn voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Montreal. Ondanks het feit dat ze zich niet kwalificeerden, trekken de prototypes wel de aandacht.

Oktober 1976: Peter en Dick trekken met hun bestelbus naar het oosten op zoek naar een geschikte locatie om koolstofvezel riemen te maken.

November 1976: Peter en Dick kopen een verlaten zuivelboerderij in Vermont, een ‘knutselparadijs’ waar ze zich bezig kunnen houden met hun uitvindingen.

Zomer 1977: De dames twee, Anne Warner en Anita DeFrantz, die uitkomen voor de VS tijdens het WK roeien, gebruiken Concept2-riemen.

1978–1979: Collegeteams ervaren een flinke snelheidsverhoging met de Concept2-riemen. De bestellingen nemen aanzienlijk toe.

1980: Concept2 heeft acht werknemers die in de werkplaats in hun schuur werken. Er worden riemen naar alle delen van de wereld verstuurd.

Begin 1981: Peter en Dick besluiten een roeiapparaat te ontwikkelen waarmee roeiers ook in de winter kunnen trainen. Peter spijkert zijn oude fiets op de vloer van de schuur, trekt het losse eind van de ketting naar zich toe en zie – de roeimachine is geboren.

Herfst 1981: Concept2 lanceert de Model A Indoor Rower of “erg” (ergometer).

1982: Roeiclub CRASH-B uit Boston organiseert een indoor roeitoernooi. Het evenement heet tegenwoordig World Indoor Rowing Championship en heeft meer dan 2000 deelnemers.

1984: Met 12 werknemers wordt Concept2 te groot voor de schuur en verhuist naar het Morrisville Industrial Park. De enige buren zijn een groothandel en een houtkachelbedrijf.

1986: De Model B Indoor Rower wordt gelanceerd met een aangepast ontwerp met een behuizing voor het vliegwiel ter verhoging van de veiligheid, meer comfort en een krachtig prestatiemonitoringssysteem.

1990: De meerderheid van de teams wereldwijd gebruikt Concept2-riemen.

1991: De Big Blade wordt geïntroduceerd, een nieuwe stap in riemontwerp. Het ontwerp is een asymmetrisch, bijlvormig blad, dat 1-2% sneller bleek te zijn dan de bestaande ontwerpen.

1992: De Big Blade is prominent aanwezig tijdens de Olympische Spelen in Barcelona.

1993: De Model C Indoor Rower wordt geïntroduceerd, met een nieuwe behuizing voor het vliegwiel en opnieuw ontworpen monorail en voetpedalen.

1996: Concept2 introduceert een riem met een verstelbare lengte, zodat dezelfde riem onder verschillende omstandigheden en door verschillende teams kan worden gebruikt.

1997: Het Smoothie-blad wordt geïntroduceerd. Vergelijkbaar met de Big Blade, maar dan zonder de ribbel die over het blad van de Big Blade loopt, waardoor hij efficiënter door het water gaat.

2000: Concept2 introduceert de Concept2 Slide, een accessoire dat het gevoel van roeien op water geeft en ook teamtrainingen mogelijk maakt. Concept2 lanceert ook de DYNO, een krachttrainingsapparaat.

2003: De Model D Indoor Rower wordt geïntroduceerd. Stiller en soepeler dan zijn voorgangers, en met een vernieuwd ergonomisch handvat en een nieuwe monitor, de PM3.

Augustus 2006: Concept2 introduceert de Model E Indoor Rower. Dit model wordt verkocht naast de Model D, maar de Model E is uitgerust met de PM4-monitor, een zadel dat ruim 15 cm hoger zit, een sterker frame, dubbele coating voor extra duurzaamheid en een vernikkelde ketting.

December 2006: De Fat2-riem wordt geïntroduceerd. Het ontwerp is gebaseerd op alles dat Concept2 weet over hoe een riem door het water beweegt, en biedt grote mogelijkheden om de snelheid te verhogen.

June 2009: Concept2 lanceert de SkiErg, een ski-ergometer en trainingstool, die het langlaufen naar binnen haalt en voor iedereen toegankelijk maakt.

November 2010: Concept2 installeert de eerste vier van de zeven zonnepanelen, die in een deel van onze elektriciteitsbehoefte voorzien.

December 2010: Concept2 lanceert de Dynamic Indoor Rower, een roeimachine die het gevoel van roeien op water goed simuleert.

Mei 2011: Concept2 introduceert de Skinny sweep shaft. Deze steel heeft met een kleinere diameter waardoor deze buigzamer is terwijl de stevigheid op peil blijft. Een bijkomend voordeel is de lagere luchtweerstand.

June 2011: Concept2 ontwikkelt de Dynamic Link, die de mogelijkheid geeft om met meerdere roeiers tegelijk in een team te roeien.

2015: Ontwikkeling en de release van de Bantam Sculls als budget geprijsde scull riem. De Bantam Scull bevat het Compact blad, een robuuste plastic optie welke 10 cm korter is dan het Smoothie2 blad.

Het bakken van bladen in onze oven.
Het bakken van bladen in onze oven.
Dick rolling an early shaft
Dick providing the bicycle power to wrap an early shaft
De 1000ste steel
De 1000ste steel
Een CRASH-B van lang geleden toen er nog Model A Ergometers werden gebruikt
Een CRASH-B van lang geleden toen er nog Model A Ergometers werden gebruikt.
Peter en Dick na het winnen van de heren twee in de categorie 50-55 jaar op het FISA World Rowing Championship, in september 2001.
Peter en Dick na het winnen van de heren twee in de categorie 50-55 jaar op het FISA World Rowing Championship, in september 2001.