SkiErg Onderhoud | Concept2

SkiErg Onderhoud

Wekelijks

Ontwar de Koorden

Als je de hendels van je SkiErg beetpakt, kan het zijn dat je per ongeluk de koorden draait, zoals ook vaak gebeurt bij een telefoonsnoer. Dit kan ervoor zorgen dat de koorden binnenin de SkiErg om elkaar heen gaan draaien. Met als gevolg dat ze niet meer zo soepel lopen. Dit is vaak de oorzaak van voortijdige slijtage van de koorden.

Volg deze procedure om de koorden te ontwarren. Dit gaat het makkelijkst met twee personen.

 1. Trek de hendels zo ver mogelijk naar buiten.
 2. Hou de koorden helemaal bovenaan vast en laat de hendels vrij ronddraaien.
 3. Pak elk koord bovenaan beet en laat je hand stevig en langzaam langs het koord naar beneden glijden, zodat het koord ontwart.
 4. Breng de hendels weer naar boven
 5. Herhaal dit proces zeker 2 keer.

Elke 500.000 meter (Ongeveer 50 gebruiksuren)

Controleer de Koorden

Er zijn drie koorden en een elastiek die gecontroleerd moeten worden. Belangrijk! Alles koorden zijn verschillend en moeten vervangen worden door koorden van het juiste type zodra je slijtage of beschadigingen ziet. Zie hieronder voor beschrijvingen van koordslijtage/schade.

Koordcontrole

 1. Het hendelkoord is verbonden met beide hendels en kan makkelijk gecontroleerd worden op slijtage door de hendels helemaal naar beneden te trekken en te bekijken. Zie hieronder voor een beschrijving van de slijtage.
 2. Om de koorden in het verticale frame te controleren moet het onderste gedeelte van de achterkant losgemaakt worden. Als de SkiErg bevestigd is aan een muur zal deze eerst verplaatst moeten worden voor de controle.

  Het linkerkoord is nieuw. Het middelste koord vertoont slijtage maar is nog bruikbaar. Het rechterkoord vertoont overmatige slijtage en moet vervangen worden.

  • Draai de zes schroeven van het onderste gedeelte van de behuizing aan de achterkant los en verwijders deze. Nu ziet u het koord dat om de spoel van het vliegwiel opgedraaid wordt (dit is een ander koord dan die aan de hendels bevestigd is), en ook het elastiek.
  • Laat iemand anders de hendels langzaam naar beneden trekken zodat je de staat van de koorden binnen in het frame kunt controleren. Als de hendels naar beneden getrokken worden kun je de koorden over de volledige lengte controleren.

Beschrijving van Slijtage of Schade aan het Koord:

De koorden zijn gevlochten (en niet een bundel vezels met een mantel eromheen). Op den duur wordt het oppervlak van de vlecht rafelig. Wanneer deze rafels op een bepaalde plek erger worden is het tijd om het koord te vervangen. Zie de foto rechts.

Het elastiek bestaat uit een bundel elastische vezels in een gevlochten mantel. Lichte rafeling van deze mantel is niet erg, maar zodra de witte vezels door de bedekking heen zichtbaar worden is het tijd om het elastiek te vervangen.

Controleer de Verbindingen

Controleer of alle verbindingen vastzitten en niet tijdens het gebruik zijn losgeraakt. Als je SkiErg aan een wand gemonteerd is let dan vooral goed op deze verbindingen.

Controleer de Bovenste Katrollen

Controleer of de katrollen vrij kunnen draaien in hun behuizing en dat deze behuizing ook vrij kan bewegen. Zie afbeelding rechts.

Indien Nodig

 • Schone grepen en banden na elke workout. Gebruik milde zeep of schoonmaakproducten.
 • Neem de oppervlakken van de SkiErg af met schoonmaakmiddel. Spuit GEEN vloeistof op de monitor.
 • In de vliegwielbehuizing kan stof ophopen. Dit kan de luchtstroom beperken en de weerstand van de fan dus verminderen. De behuizing kan losgemaakt worden door de vier schroeven los te maken die de twee helften van de behuizing verbinden. Zie afbeelding hieronder..

Stap één

Stap twee

Stap drie

Stap vier

Stap vijf

Stap zes

Stap zeven

BELANGRIJK: De Performance Monitor (PM) is verzegeld. HAAL DE PM NIET UIT ELKAAR. Dan vervalt de garantie. Als je problemen hebt met de PM, neem dan contact op met Concept2.