Onderhoud | Concept2

Onderhoud

Regelmatig

De koorden rechttrekken

Als u de handgrepen vastpakt om met de SkiErg te beginnen, kan het zijn dat de koorden per ongeluk worden verdraaid, zoals gebeurt bij een snoer van een telefoontoestel. Na verloop van tijd kunnen de koorden in de SkiErg verdraaid raken waardoor een “ongelijkmatig” gevoel ontstaat als u aan de
handgrepen trekt. Dit kan ook voortijdig slijtage aan het koord veroorzaken.

Om dit te voorkomen moet u de koorden regelmatig nakijken en zo nodig rechttrekken. U kunt de verdraaiing van het koord zien en door de handgreep eenvoudigweg in de tegengestelde richting te draaien kunt u het koord weer rechttrekken.

Trek de koorden regelmatig recht. Het is makkelijker als iemand u daarbij kan helpen.

 1. Trek beide handgrepen zo ver mogelijk uit.
 2. Houd de koorden aan de bovenste beugel vast zodat de handgrepen loshangen en gemakkelijk kunnen draaien.
 3. Ga met uw hand langs het hele koord om het koord recht te trekken.
 4. Breng de handgrepen terug in de bovenste stand.
 5. Herhaal het proces ten minste twee keer vanaf stap 1.

Controleer/reinig de handvatten

Gebruik, voor zover nodig na enkele trainingen, een milde zeep of schoonmaakmiddel voor het reiningen van de handvatten.

Om de 500.000 meter (ongeveer 50 uur gebruik)

Controleer de koorden

Er zijn twee verschillende kabels en twee erlastieken die gecontroleerd dien te worden.

Belangrijk! Elk koord is specifiek en moet door het juiste vervangingskoord van Concept2 worden vervangen als ernstige slijtage of schade wordt geconstateerd.

Controle van het koord:

 1. De kabels aan de handvatten kunnen eenvoudig worden gecontroleerd door ze helemaal uit te trekken en te kijken of er slijtage is te zien.
 2. Controleer de kabels in het vertikale deel van het frame. Begin met het verwijderen van het onderste rechter zij-paneel met de meegeleverde Trox-schroevensdraaier. Zie illustratie. Als het paneel is verwijderd, zijn alle kabels en elastieken zichtbaar.


 3. Het linkerkoord is nieuw. Het middelste koord vertoont slijtage maar is nog bruikbaar. Het rechterkoord vertoont overmatige slijtage en moet vervangen worden.


 4. Vraag iemand voorzichting de handvatten helemaal uit te trekken en kijk wat de toestand van de kabels en elastieken is. U moet de hele lengte van alle kabel kunnen zien.

Beschrijving van slijtage/schade van de koorden

De koorden bestaan uit een dichte vlecht (geen omhulsel van de binnenvezels). Na verloop van tijd wordt het oppervlak “pluizig”. Als het “pluizen” erger wordt, is het tijd om het koord te vervangen. Zie afbeelding. Wij adviseren beide kabels tegelijkertijd te vervangen.

Het Elastiek bestaat uit elastische vezels in een gevlochten omhulsel. Enig “pluizen” van het omhulsel is normaal, maar als de witte vezels zichtbaar worden, moet het koord onmiddellijk worden vervangen.

Controleer de schroeven en moeren

Zorg dat alle bevestigingsmiddelen goed zijn vastgedraaid en tijdens het gebruik niet zijn losgeraakt. Als uw SkiErg aan de wand is bevestigd, moet u de wandbevestiging zorgvuldig nakijken.

Controleer de katrollen aan de bovenste beugel

Zorg dat de katrollen vrij kunnen draaien in de behuizing en dat de bloktakel soepel kan zwenken in de schijfbokken.

Indien nodig

 • Maak de oppervlakken van de SkiErg, waaronder de vloer of de standaard, schoon met een niet-schurend huishoudelijk schoonmaakmiddel. GEEN vloeistof op de PM spuiten.
 • Stof en vuil kunnen zich ophopen in de behuizing van het vliegwiel. Dit soort ophoping kan de luchtstroom beperken waardoor de weerstand van het vliegwiel afneemt. Het buitendeksel van de vliegwielbehuizing kan voor reiniging worden verwijderd door de vier schroeven waarmee het deksel bij elkaar wordt gehouden te verwijderen. Zie afbeeldingen

Stap één


Stap twee


Stap drie


Stap vier


Stap vijf


Stap zes


Stap zeven

BELANGRIJK: De Monitor (PM) is verzegeld. NIET UIT ELKAAR HALEN. Alle pogingen om de Monitor (PM) te demonteren maken de garantie ongeldig. Neem contact op met Concept2 als er problemen zijn met de PM.