Het water op? Haal alles uit het roeiseizoen dankzij deze tien tips | Concept2

Het water op? Haal alles uit het roeiseizoen dankzij deze tien tips

Thumbnail image of author
May 30, 2022

Het water op? Haal alles uit het roeiseizoen dankzij deze tien tips

Heb jij fanatieke, en ook minder fanatieke, roeiers als lid? Help ze een handje op weg met de volgende tips, zodat ze het roeiseizoen buiten zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Hoe bereid je je voor om tijdens de lente en zomer het water weer op te gaan? Dankzij de volgende tips is het materiaal klaar voor het roeiseizoen en kan op sportief vlak alles eruit worden gehaald. Aan het materiaal zal het dan niet liggen.

1. Inspecteer de riemen. Het is belangrijk om eventuele schade of beschadigingen zo snel mogelijk op te sporen; het kan namelijk gevaarlijk zijn om met een beschadigde riem te roeien. Controleer op deuken in het blad, scheuren in de steel of water in de steel. Voel of er zachte plekken op de steel zitten; dit kan duiden op onzichtbare scheurtjes.

2. Moedig ook je teamgenoten aan om mogelijke schade aan uitrusting te melden. Zelfs als de uitrusting er niet zichtbaar beschadigd uitziet, kunnen eenvoudige handelingen zoals het raken van een bruggenhoofd of een grote boomstam in het water leiden tot schade. Veel roeiers voelen soms een stukje schaamte of zijn bang om dit soort aanvaringen te melden. Stimuleer om dit juist wel te doen.

3. Kijk naar tekenen van slijtage aan de manchetten. Een versleten manchet zal invloed hebben op de uitpik, het draaien van het blad en de bladhoek. Manchetten moeten vervangen worden als dat nodig is; een schone en goed verzorgde manchet gaat lang mee.

4. Bewaar riemen in rekken met de handvatten omhoog als dat mogelijk is. Vermijd krassen door grind, beton en tegen andere harde oppervlakken op de bladen. Schade aan het blad ontstaat meestal aan de rand van het blad doordat ergens tegenaan geschuurd of geslagen wordt.

5. Bewaar de riemen buiten direct zonlicht. Ultraviolet licht tast uiteindelijk het carbon oppervlak aan en verkort hiermee de levensduur van de riem.

6. Het vervoeren van riemen op onbeschermde metalen dakdragers kan ernstige schade veroorzaken. Bind de riemen vast met voldoende bescherming of gebruik de Concept2 scullcase voor een optimale bescherming.

7. Als je riemen van en naar de steiger vervoert, bundel ze dan niet. Dit vergroot de kans op het tegen elkaar schuren van de bladen tijdens het vervoer; draag in plaats daarvan in elke hand een riem.

8. Als je de riemen op de grond of op een kade moet leggen, leg ze dan neer met de punten omhoog om slijtage te voorkomen. Let op waar je ze neerlegt, zodat er niet iemand op gaat staan.

9. Duw jezelf niet met je riemen van de steiger. Zet af met je hand of loop naar het einde vanaf de steiger.

10. Ga je roeien in zout water? Spoel je uitrusting dan na elk gebruik. Besteed speciale aandacht aan manchetten, kragen en riemen.

11. Geef je handvatten aandacht, vooral als je riemen deelt. Reinig en desinfecteer ze regelmatig.

De roeiers kunnen zoveel mogelijk proberen om zelf onderdelen te vervangen als dat nodig is. Uiteraard hebben we voor jou een servicepagina waar stap voor stap beschreven staat hoe jij onderdelen van de riemen kunt vervangen als dat nodig is.

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts