Beheer van Weerstand en Intensiteit | Concept2

Beheer van Weerstand en Intensiteit

Er zijn twee manieren om te weerstand en intensiteit die je voelt tijdens je training op de BikeErg aan te passen: de luchtschuif en je trapfrequentie. Zet je de luchtschuif hoger of maak je meer omwentelingen per minuut et ej pedalen dan gaat de weerstand ook omhoog. Bij verhogen luchtschuif en verhogen trapfrequentie zal de weerstand groter worden.

Probeer deze twee oefeningen:

 1. Varieer in Luchtschuif Instelling:
  1. Zet de luchtschuif op 1, en fiets 30 seconden met een cadans van 60 rpm.
  2. Zet de luchtschuif hierna naar 5 en fiets weer 30 seconden met een cadans van 60 rpm, houd je kracht, wattage of calorieën in de gaten.
  3. Zet de luchtschuif terug naar 1 en fiets weer voor 30 seconden, weer kijken naar je output.
  4. Terug naar luchtschuif 5, 60 rpm voor 30 seconden.
  5. Dit kan meerdere keren herhaald worden om een interval training te creëren. Je kan een hogere cadans dan de 60 rpm aanhouden als 60 rpm te langzaam is, maak kies de gekozen snelheid gedurende de gehele training.
 2. Variërende Cadans:
  1. Zet de luchtschuif op 3 en laat het daar de gehele training.
  2. Fiets 30 seconden lang met 60 rpm.
  3. Laat de luchtschuif staan op 3, en verhoog de cadans naar 80 rpm en houd dit 30 seconden vol.
  4. Daarna ga je terug naar 60 halen per minuut, nog steeds op luchtschuif stand 3.
  5. Terug naar 80 rpm voor 30 seconds.
  6. Dit kan meerdere keren herhaalt worden om een Interval training te creëren.. Je kan een andere luchtschuif stand kiezen, maar de stand die je gekozen hebt houd je de gehele training vol/vast.

Na de oefeningen zou je een gevoel moeten hebben welk effect de cadans het de luchtschuif stand heeft op de weerstand die je voelt en de intensiteit van je training.

Dit is wat anders dan op de Indoor Rower of de SkiErg.

Op de Indoor Rower en de SkiErg, is de cadans (spm) en de kracht die je levert niet direct aan elkaar gerelateerd. Roeien of Skien met een hogere snelheid wil niet automatisch zeggen dan je meer vermogen levert. Bij de Indoor Rower en de SkiErg zit er een recover in de haal (een moment van niet kracht leveren, namelijk het naar voren glijden (bij de Indoor Rower) of om hoog gaan (bij de SkiErg). Je kan veel kracht in je halen leggen bij 22 halen per minuut of bij 30 halen per minuut, je hebt iets meer tijd voor de recover bij een lager aantal halen per minuut.

De BikeErg werkt anders. Het is een continue beweging, er is geen recover moment tijdens de trappen. Zo hoe sneller je fietst/trapt, hoe meer vermogen je produceert. is different. The work is continuous, with no recovery phase. So the faster you spin, the more power you will be producing. In feite stijgt het vermogen exponentieel met het toerental. Op de BikeErg, als je twee keer zo snel fiets (als je dat kan), produceer je 8 keer de weerstand!

Weerstand op de BikeErg is zeer goed te vergelijken met de weerstand op een fiets, waar je zowel de versnellingen als de cadans hebt om te variëren om een niveau van intensiteit en snelheid te bereiken die het meest efficiënt zijn voor je training.