De kunst van het herstellen deel 1

Thumbnail image of author
Jul 15, 2020

Zoals een gebroken bot dat weer aan elkaar groeit en verkalkt, zal een lichaam dat reageert op trainingsstimulus sterker terugkomen, maar alleen als het eerst mag herstellen. Omdat een atleet intensiever kan trainen en vaak meer fysieke capaciteit zal hebben, hechten wij veel waarde aan herstel. Als we ons herstel kunnen verbeteren en versnellen, kunnen onze coaches veel meer volume en intensiteit aan het werk toevoegen. We gebruiken tal van strategieën om het herstelproces te verbeteren. Deze strategieën werken voornamelijk in de periode van 1 à 2 uur direct na training of wedstrijd of in de periode van 24 uur na training of wedstrijd.

Actief herstel

Na racen of intensieve training is actief herstel de eerste toegepaste strategie. Het doel van actief herstel is om opgehoopt melkzuur weg te spoelen van en vers bloed naar de spieren terug te brengen. Dit proces is cruciaal in het herstelproces en is het einddoel van veel van onze herstelstrategieën. Dit geldt met name na intensieve sessies of racen. Actief herstel kan bijvoorbeeld worden gebruikt op een dag met een wedstrijd in de ochtend en daarna weer in de middag.

Blijven bewegen

Na een race-inspanning van 100% ligt het voor de hand om passief te zitten of te liggen en zo min mogelijk te bewegen, omdat de atleet zich waarschijnlijk niet al te fantastisch voelt. Het belangrijkste dat je moet doen, is voorbij dat gevoel gaan en blijven bewegen. In het begin gaat het misschien om simpelweg rondlopen, maar als je je beter voelt, ga dan terug naar de Concept2 Indoor Rower. Je kunt op dit moment misschien niet tot het gaatje gaan, maar het is belangrijk om de hendel vast te pakken en een aantal slagen te maken. Blijven bewegen. Het kan heel licht zijn (bijvoorbeeld om te beginnen meestal meer dan 40 seconden per 500 m langzamer dan het 2k-racetempo) en naarmate je je beter voelt, verhoog je geleidelijk je intensiteit tot ergens dichter bij 20-30 seconden langzamer dan je race-500m-splitsing. Dit kan meer dan tien minuten duren en dat is prima. Bij deze intensiteit moet je streven naar 10-20 minuten actief herstel. Tegen het einde zul je je veel beter gaan voelen dan toen je begon en dit is onderdeel van de strategie. Of je nu over een uur, vijf uur of 24 uur later racet, deze methode verbetert alleen je volgende prestaties.

In onze volgende blog gaan we dieper in op goed herstellen!

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts