Algemene Concepten voor het Afstellen | Concept2

Algemene Concepten voor het Afstellen

Je moet de rig van je boot zodanig afstellen dat:

 • De hoogte van je handen comfortabel voelt.

  Voelen je handen te hoog aan? Verlaag dan de hoogte van je dollen. In de meeste boten kun je dit doen door de moer bovenop de dolpin te verwijderen, en de ringen van onder de dol te verplaatsen naar boven de dol. Vergeet vervolgens niet de moer bovenop de dolpin te vervangen. Ben je niet in staat om de boot aan te passen? Dan kun je jezelf ook verhogen door een kussen van de gewenste dikte op je bank in de boot te leggen.

  Voelen je handen te laag aan? Vergroot de hoogte van je dollen door de bovenstaande instructies om te draaien.

 • (Scullen) Je kunt met je linkerhand boven je rechterhand roeien zonder ze te laten botsen in het midden van de haal.

  Er is een onderscheid in de hoogte van je dollen zodat je kunt roeien met je linkerhand boven je rechter, zoals gebruikelijk is in de roeiwereld. Als je handen botsen in het midden van de haal, of als je boot telkens richting bakboord gaat, moet je misschien het hoogteverschil tussen je linker- en rechterhand vergroten. Dit verschil ligt doorgaans tussen 1.5 en 0.5 cm.

 • (Scullen) Je hebt een comfortabele grootte van hendel-overlap gedurende het midden van de haal.

  Voelt het alsof je teveel overlap hebt? Verkort dan de binnenlengte of verleng de span. Onthoud dat de binnenlengte verkorten ook je druk verhoogt. Door de span te verlengen, wordt je de boog waarmee je riemen door het water gaan iets kleiner.

 • Je hebt een centimeter of vijf ruimte tussen je handen en je lichaam aan de uitpik van de haal.

  Heb je deze ruimte niet? Probeer je voetenbord verder richting de boeg van de boot te bewegen. Je kunt ook de binnenlengte verkorten, maar onthoud dat dit de druk die je op de riemen voelt verhoogt.

  Hou je teveel ruimte over bij de uitpik? Breng je voeten dan dichterbij het achtersteven van de boot.

 • Je riemen gaan met een prettige snelheid door het water, gegeven de kracht die je erop kunt uitoefenen.

  Voelt het onprettig zwaar en traag om je riemen door het water te trekken? Verklein dan de lengte van je riem door het handvat te verstellen. Breng de manchet vervolgens richting het blad om de binnenlengte te behouden. Andere rig-aanpassingen om de druk te verlagen zijn het verhogen van de binnenlengte door de manchet richting het blad te brengen. Misschien moet je dan wel de span verhogen om de aanpassing aan de binnenlengte te ondersteunen.

  Wil je meer druk? Maak de riem dan langer door het handvat te verstellen. Breng de manchet vervolgens richting de hendel om de binnenlengte te behouden. Je kunt de druk ook verhogen door de manchet richting de hendel te bewegen. Dit verlaagt de binnenlengte.

 • De riemen behouden een constante en gepaste diepte tijdens de gehele haal en laten het water goed los bij het afmaken.

  Gaat je riem te ver uit het water of komt hij te snel naar boven? Dan moet je misschien de hoogte van je dollen verlagen. Of je kunt een graad van de totale bladhoek aftrekken.

  Let op: Gaan de bladen te diep onder water tijdens de haal? Controleer dan eerst dat je de riem niet omhoog trekt. Trek horizontaal en gelijkmatig. Is het onprettig om op die hoogte te trekken? Pas dan de hoogte van je dollen aan om het prettiger te maken. Gaat de riem dan nog steeds te diep? Dan moet je misschien een graad toevoegen aan de totale bladhoek van je dollen.

 • Je bankje raakt geen van de uiteinden van de slidings tijdens de haal.

  Raakt je bankje het uiteinde van de slidings bij het achtersteven tijdens de inpik van de haal? Controleer dan dat je schenen alleen verticaal bewegen en dat je je niet te snel in de inpik stort. Raak je nog steeds het uiteinde? Breng je voetenbord dan dichterbij de boeg van de boot.

  Raakt je bankje het uiteinde van de slidings bij de boeg tijdens de uitpik van de haal? Dan moet je je voeten verder richting het achtersteven van de boot zetten.

Algemeen Bereik voor de Instellingen van het Afstellen

  Scull Boordroeien
Binnenlengte 85–90 cm 113–117 cm
Span 156–162 cm 83–86 cm
Dolhoogte Hangt af van de hoogte van de boot
Totale bladhoek 2–7 graden
Overlap 12–20 cm Niet verkrijgbaar