De Riemlengte Controleren en Instellen | Concept2

De Riemlengte Controleren en Instellen

Samen met andere variabelen zoals span, bladgrootte, bladtype, binnenlengte, inpikhoek, enzovoort, bepaalt de Riemlengte de afstelling van de boot. Voor elke afstelling geldt dat een langere riem een hogere afstelling (zwaardere druk) oplevert dan een kortere riem.

Een comfortabele, efficiënte afstelling is de sleutel tot een acceptabele druk. Doorgaans raden we je aan om je riemen of scull-riemen korter in te stellen als je roeit:

 • Met efficiëntere bladen, zoals de Fat2.
 • In een langzamere boot.
 • Met een smallere span.
 • Met een langere reikwijdte/een grotere inpikhoek.
 • Als je minder hendeloverlap nodig hebt bij het scullen.

Riemlengte Controleren

Wil je de totale lengte van je riemen controleren? Meet de riem dan op vanaf het einde van het handvat tot aan het einde van het blad. Heb je een bijlvormig blad (Fat2, Smoothie2 Vortex Strip, Smoothie 2 Gewone Rand, of Big Blade)? Ga dan door met de meting door de middelste lijn van de riem door het blad. Zie onderstaand plaatje.

Oar Length Diagram

Riemlengte Instellen

We verschepen verstelbare riemen in hun kortste lengte. Het bereik van de lengte van je riemen staat op de factuur bij de riemen. Om je riemen naar de gewenste lengte te verstellen:

Setting Oar length

 1. Zorg dat je het juiste gereedschap hebt voor je riemen:
  • Een Schroevendraaier voor de T20 6-Lobe (verkrijgbaar bij ijzerzaken) voor verstelbare riemen die in de VS en Canada verscheept zijn op 18/04/2011 of later (21/04/2011 of later wereldwijd).
  • Een kruiskop- of platte schroevendraaier om de schroef in de ring te verstellen en een 6mm (of ¼ inch) ratel voor de schroef op verstelbare riemen die verscheept zijn vóór de bovenstaande data.
 2. Maak de klemschroef aan het steeluiteinde van het handvat los. Verwijder hem niet; maak hem alleen wat losser met een paar draaien.
 3. Draai aan de verstelbare schroef aan het uiteinde van het handvat totdat de gewenste lengte is bereikt. Zet een beetje druk naar voren op de schroef als je hem draait. Draai met de klok mee om de riem korter te maken; tegen de klok in om hem langer te maken. Je moet ongeveer vier keer draaien om hem één centimeter te bewegen.
 4. Draai aan de klemschroef tot hij goed zit om de hendel vast te zetten in de juiste positie. Draai hem niet te vast.

Problemen Oplossen met Verstelbare Boordroeiboten en Sculls

Wijst de klem van de verstelbare hendel richting de borst van de roeier? Verwijder dan de verstelbare hendel en installeer hem opnieuw door de dubbele spiebaan in lijn te brengen met de dubbele spie. De sluitklem op de hendel is correct geïnstalleerd als hij dezelfde richting opwijst als de bovenkant van het blad.