Onderhoud Handvat en Hendel | Concept2

Onderhoud Handvat en Hendel

Houten Hendels Schoonmaken

Na verloop van tijd hopen olie en aarde zich op op boordroeiriemen. Wil je ze schoonmaken en nieuw leven inblazen? Gebruik dan een harde borstel en schrob ze met een oplossing van Ajax (of een vergelijkbaar schoonmaakmiddel) en water.

Onderhoud van het Handvat

Zorgvuldig onderhoud verlengt de levensduur van je handvatten, die gemakkelijk vervangen kunnen worden als ze verslijten. Bekijk de onderstaande schoonmaakmethoden voor je eigen type handvat.

Zwarte Rubberen en Blauwe Geribbelde Handvatten Schoonmaken

De zwarte rubberen en blauwe geribbelde handvatten verouderen na verloop van tijd dankzij de blootstelling aan zonlicht. Dit kan tot gevolg hebben dat de oppervlakte van het materiaal op je handen afgeeft als je roeit. Wil je het afgeven verminderen? Maak de handvatten dan regelmatig schoon door ze te schrobben met water en een niet-schurende doek of spons.

Blauwe Mobiele Handvatten Schoonmaken

Blauwe Mobiele Handvatten moeten vaak worden schoongemaakt om hun grip te behouden. Voelen ze glibberig aan als ze nat zijn? Dan is het tijd om ze schoon te maken. Hoe vaak je je blauwe mobiele handvatten moet schoonmaken hangt af van je roeiomgeving: in warme, natte of vieze omstandigheden moet je ze vaker schoonmaken.

Om je handvatten schoon te maken:

  1. Schrob de handvatten met een nylonborstel (het soort dat je gebruikt om groenten of vingernagels mee schoon te maken) en alcohol, of schrob ze met een verdunde oplossing van bleekmiddel en water (ongeveer 10 delen water, 1 deel bleekmiddel). Dompel de handvatten niet onder in de bleekoplossing. Door de handvatten schoon te maken met bleekmiddel worden ze ook meteen gedesinfecteerd.
  2. Spoel de handvatten goed af met schoon water.

Microvezel Suede Handvatten Schoonmaken en Onderhouden

We raden je aan om je Microvezel Suede Handvatten regelmatig voorzichtig schoon te maken om de levensduur van de Microvezel Suede lappen te verlengen. De lappen verslijten, maar bij normaal gebruik kun je er 6-12 maanden mee doen. Het is belangrijk om ze buiten direct zonlicht en op een droge locatie te bewaren. Wil je de zachte glans behouden? Gebruik dan geen tape op je handen en draag geen ringen om je vingers tijdens het roeien.

Om je handvatten schoon te maken:

  1. Schrob de handvatten voorzichtig met een zachte nylonborstel en een oplossing die voor de helft uit water en voor de helft uit alcohol bestaat. Of schrob ze met een verdunde oplossing van bleekmiddel en water (ongeveer tien delen water voor 1 deel bleekmiddel). Agressief schrobben beschadigt de lak van de handvatten. Dompel de handvatten niet onder in de oplossingen. Door de handvatten schoon te maken met bleekmiddel worden ze ook meteen gedesinfecteerd.
  2. Spoel de handvatten goed af met schoon water.

Groene Rubberen Handvatten Schoonmaken

Groene handvatten verzamelen niet zoveel vuil als de blauwe geribbelde handvatten, maar we adviseren toch om ze zo nu en dan schoon te maken. Gebruik de methode die we beschreven voor blauwe mobiele handvatten.

Overige informatie

  • Handvatten zijn ontworpen als vervangbare onderdelen. De levensduur hangt af van het gebruik en de onderhoud en de roeiomgeving. Hendels kunnen ook vervangen worden, maar dit kost meer werk.
  • Zorg dat je je handen wast na het insmeren met zonnebrand!