Diabetes Controleren | Concept2

Diabetes Controleren

Regelmatig roeien kan helpen zowel diabetes type 1 als type 2 onder controle te houden door je gewicht en lichaamsvet op een gezond niveau te houden. Het kan ook helpen een normale suikerverbranding te herstellen en gevoeligheid voor insuline te verhogen.

Bij roeien gebruik je alle grote spiergroepen. Tijdens het roeien trekken de spieren samen en ontspannen ze weer, waarbij ze suiker gebruiken voor de energie. Om aan de energievraag te voldoen gebruikt het lichaam suikervoorraden in je bloed. Daardoor daalt je bloedsuikerspiegel. De lengte en intensiteit van je trainingen bepalen hoeveel.

Let op:

  • Het Nederlandse Diabetesfonds raadt mensen met diabetes type 1, die insuline spuiten aan voorzichtig te zijn bij heel zware inspanningen, zoals bij een duursport als roeien. Hun bloedsuiker kan daarbij namelijk plotseling extreem stijgen of dalen, en dat kan gevaarlijk zijn. Maar er zijn topsporters met diabetes type 1, dus het kan zeker wel. Goede regulering en adviezen van een arts zijn dan echt nodig.
  • •Het meten van je bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na deze aerobe activiteit kan je helpen terugvallen te voorkomen en je sportdoelstellingen te behalen.

Trainingen

Klanten met diabetes type 2 die de roeimachine gebruiken om hun diabetes onder controle te houden, stuurden ons deze work-outs. Klik op hun namen om hun hele verhaal te lezen:

  • Training 1: Roei een paar keer per week 30 minuten op een vast tempo. Sharon W. verlaagde haar bloedsuiker met 150 (USA) 8 (NL) punten (In Nederland hanteren we andere waardes voor de metingen: millimol per liter. Gezond is 3,6 – 5,8 mmol/l, terwijl in USA rekenen met gezonde waardes tussen 64,8 – 104,4 mg/dl, dus milligram per deciliter. Omrekenen gaat met een factor 18. ) met deze training!
  • Training 2: Roei vier tot vijf keer per week een uur. Bob J. raakte 18 kilo kwijt en bracht zijn suikerspiegel terug naar normale niveaus met dit schema.
  • Training 3: Roei 5000 meter per dag, net als Diane B.
  • Training 4: Roei terwijl je sport kijkt op tv! Don doet dit om actief te blijven en zijn bloedsuikerspiegel gezond te houden.