Luchtschuif Instelling 101 | Concept2

Luchtschuif Instelling 101

Luchtschuif Instelling is…

Instellen van de Luchtschuif op de Indoor RowerDe Luchtschuif is de hendel aan de zijkant van de behuizing van het vliegwiel of de kooi van de ventilator, die bepaalt hoeveel lucht er in de kooi stroomt. De Luchtschuif op onze latere roeimachines (C, D en E Modellen) zijn genummerd, zodat je de Luchtschuif kan instellen van 1-10. Deze instelling geeft aan hoeveel lucht er bij elke haal in de behuizing wordt gezogen:

  • Hogere Luchtschuif instellingen laten meer lucht toe in de vliegwielbehuizing. Hoe meer lucht, hoe meer werk het kost om het vliegwiel tegen de lucht in te laten draaien. Meer lucht vertraagt het vliegwiel ook sneller tijdens de recover. Daardoor is het meer werk om het bij de volgende haal te versnellen.
  • Lagere Luchtschuif instellingen laten minder lucht toe in de vliegwielbehuizing, waardoor het juist makkelijker wordt om het vliegwiel te laten draaien.

De Luchtschuif instelling lijkt op schakelen op de fiets: het beïnvloedt hoe het roeien aanvoelt, maar heeft geen directe invloed op de weerstand. Lagere Luchtschuif instellingen op de roeimachine zijn vergelijkbaar met makkelijkere versnellingen op een fiets.

Luchtschuif-instelling is Niet...

Veel mensen verwarren de Luchtschuif instelling met het niveau van de intensiteit of weerstand. De intensiteit van je training wordt echter bepaald door hoezeer je je benen, rug en armen gebruikt om de handgreep te bewegen – met andere woorden: hoe hard je trekt. Dit is onafhankelijk van de instelling van de Luchtschuif: hoe harder je trekt, hoe meer weerstand je zal voelen. Omdat onze roeimachines gebruik maken van wind weerstand (die opgewekt wordt door het draaiende vliegwiel) is het zo dat hoe harder je het wiel laat draaien, hoe meer weerstand er zal zijn.

Denk aan roeien op het water. Ongeacht of je in een smalle boot roeit of in een grote, zware boot, zal je je intensiteit moeten verhogen en meer kracht moeten zetten om de boot sneller te laten gaan. Het verschil is hoe het voelt om de verschillende boten te laten versnellen. Om een smalle boot te versnellen moet je je kracht sneller zetten. Om de trage boot snel te laten gaan moet je ook meer kracht zetten, maar de snelheid waarmee je dat doet zal langzamer zijn tijdens de haal.

Bij een Luchtschuif instelling van 1-4 voelt de roeimachine als een smalle wedstrijdboot. Bij hogere instellingen voelt de roeimachine als een trage boot. Onafhankelijk van de instelling moet je meer inspanning leveren om je intensiteit te verhogen.

Weerstand: Hoe Echte Inspanning wordt Berekend?

Je zou in de verleiding kunnen komen om te denken dat roeien met de hoogste instelling zal leiden tot je beste score. Hier komt de Performance Monitor in het spel.

Tussen elke haal meet de PM hoezeer je vliegwiel afremt om vast te stellen hoe snel of traag je “condities” zijn. Deze snelheid van afremmen wordt de weerstand genoemd. Tijdens je volgende haal gebruikt de PM je weerstand om van de snelheid van het vliegwiel af te leiden hoe hard je werkt. Op deze manier wordt je echte inzet berekend los van de instelling van de Luchtschuif. Met deze zelf-kalibratie kunnen we scores van verschillende roeimachines vergelijken, waardoor wedstrijden en online wereldranglijsten mogelijk zijn.

Verschillende roeimachines kunnen verschillende weerstanden hebben. Een Luchtschuif instelling 3 op je machine thuis kan als 4 aanvoelen op de machine in de sportschool. Verschillen in luchttemperatuur en hoogte – zelfs hoeveel stof er in de behuizing is gekomen – kunnen allemaal invloed hebben op de weerstand. Gebruik je verschillende machines? Dan kan het zo zijn dat je de Luchtschuif anders moet instellen voor de weerstand en het gevoel waar je voorkeur naar uitgaat. Zie Hoe je de Weerstand Afleest voor informatie over het nakijken van de weerstand op jouw machine.

Welke Luchtschuif-instelling te Gebruiken?

Met een beetje experimenteren zal je de Luchtschuif instelling en weerstand vinden die het beste werken voor jou. We raden je aan te beginnen op 3-5. Richt je echt op de techniek. Als die beter wordt kan het zo zijn dat een lagere Luchtschuif instelling je de beste workout en resultaten geeft. Probeer de Luchtschuif hendel niet te hoog te zetten. Dit kan je spieren uitputten voor je het volle cardiovasculaire voordeel behaalt dat roeien je biedt. De Performance Monitor zal je direct nauwkeurige feedback geven bij elke haal, zodat je je prestatie kan bijhouden en bepalen waar je je beste resultaten behaalt.

Je kan je Luchtschuif ook variëren om andere typen trainingen te krijgen. Over het algemeen geldt dat lagere Luchtschuif instellingen het best zijn voor aerobic workouts, terwijl hogere Luchtschuif instellingen van het roeien meer een krachttraining maken.