Service | Concept2

Bediening van je PM4

Tempo Begrijpen

Het tempo is het aantal slagen/halen die je maakt per minuut of spm (Slagen Per Minuut). Het aantal slagen per minuut komt in de rechter boven hoek te staan op elke trainings display.

Voor roeien is een spm van 24 – 30 goed voor de meeste trainingen. Bij een race/wedstrijd ligt het aantal halen per minuut meestal hoger maar onder de 36 halen per minuut.

Voor Skiën bij gebruik van de dubbelstok-techniek, het aantal halen per minuut (spm) is meestal tussen de 30 en 40. Bij de klassieke ski-techniek zal je haalsnelheid ongeveer twee keer zo hoog zijn.

Belangrijk om te weten is dat een hogere snelheid niet meteen betekent dat je traint in een hogere intensiteit. De sleutel tot een hogere intensiteit is weten wanneer je hoe en wanneer je meer kracht gebruikt. De focus ligt meer op meer kracht in de haal leggen. Als je je focust op meer kracht:

  • bij het roeien denk aan 1tel bij krachtmoment (de beentrap/hele haal) en 2 tellen bij de recovery (het naar voren gaan van de benen en lichaam). Met andere woorden race niet naar voren als je uitgetrapt bent maar doe het rustig aan en geeft meer kracht tijdens de haal. Probeer tijdens de recovery te ontspannen en je voor te bereiden op het kracht moment (het naar achteren gaan van je lichaam).
  • bij het skiën, de haal (beneden beweging) en de recover (de naar boven beweging) is over het algemeen gelijker in lengte.

Als je hierop let, kijk ook op de PM waar je je gegevens op terug ziet. Als je kracht toeneemt tijdens het haal moment de snelheid per 500 meter zal naar beneden gaan, je Watt en Calorie verbruik omhoog. Kijk voor meer informatie op : Units Begrijpen.