De Totale Bladhoek Controleren en Instellen op de Huls | Concept2

De Totale Bladhoek Controleren en Instellen op de Huls

Om de totale bladhoek op de huls te controleren en in te stellen, raden we de volgende methoden aan. Het zijn dezelfde methoden die we bij Concept2 gebruiken. Zorg dat je de bij jouw bladtype passende methode volgt. Om de taak te versimpelen verkoopt Concept2 een extra Totale Bladhoek Controle. Die biedt een waterpas werkoppervlakte en bevat de vereiste blokken om op de totale bladhoek in te stellen voor verschillende bladtypes.

Totale Bladhoek Fat2-, Smoothie2-, Big Blades en Maconbladen

Deze methode is van toepassing op alle bladen die gemaakt zijn op basis van de Smoothie2-vorm uit 2007 en de traditionele big blade-vorm uit 1987, met of zonder de Vortex Strip.

  1. Zet een stuk hout of staal vast aan het ene uiteinde van een werkbank of een ander stabiel bouwsel. Het blok moet een gelijke oppervlakte hebben en moet minstens even lang zijn als je blad wijd.
  2. Gebruik een waterpas en opvulringen om het blok waterpas te krijgen. Maak het dan vast aan de werkbank.
  3. Breng een ondersteunend blok (“V”-blokken werken hier goed) in positie om het hendel-uiteinde van de riem van de werkbank af te houden.
  4. Plaats het blad van de riem met de holle kant naar beneden op het blok. Zorg dat de hoek van de korte kant van de riem een paar centimeter uitsteekt van de rand van het blok. Let op: De middenlijn van de riem moet evenwijdig zijn aan het blok.
  5. Leg je waterpas op het oppervlak van de huls. Is het oppervlak horizontaal? Dan heeft de riem een totale bladhoek van nul. Is het oppervlak niet horizontaal? Verhoog dan één kant van het waterpas totdat het toont dat het horizontaal is. Dit laat je zien hoeveel hulsmateriaal verwijderd moet worden om de totale bladhoek op nul te brengen. Je kunt de totale bladhoek tot aan een halve (0.5) graad afstemmen door het oppervlak te vijlen of af te schrapen.
  6. Gebruik een verstelbaar totale bladhoek-waterpas om riemen met een andere vastgestelde totale bladhoek dan nul te controleren.

De riem moet waterpas zijn om de totale bladhoek te bepalen.
Side view of pitching an oar

Blade view of pitching an oar

Methode om de Totale Bladhoek te Bepalen voor Smoothie- en Fat-bladen

Deze methode is van toepassing op alle bladen die gemaakt zijn op basis van de Smoothie-vorm uit 1996-2006 (ook wel de Smoothie 1-vorm genoemd) en de traditionele big blade-vorm uit 1987, met of zonder de Vortex Strip. Meet je deze bladen op? Reken het gekromde deel aan de bovenkant van het blad dan niet mee.

De riem moet waterpas zijn om de totale bladhoek te bepalen.
Pitching an older mold oar

Onze standaardprocedure bij bladen van de Smoothie 1-vorm was om ze te verschepen met een dusdanig ingestelde totale bladhoek dat de riem meteen gerigd kon worden volgens de Big Blade-instellingen. Zonder extra aanpassingen.

Pitch in a Smoothie1 Mold

Sleeve pitch
Bladen van de Smoothie 1-vorm werken het beste met de platte oppervlakte van het blad op een totale bladhoek van 2 graden tijdens de rit. Bij onze standaardriemen is deze oppervlakte ingesteld op -3 graden in relatie tot de huls/dol. Gebruik je deze riem dus in een dol met een totale bladhoek van 5 graden, dan is het resultaat bij de holle kant van het blad de gewenste totale bladhoek van 2 graden:

5° − 3° = 2°